Modernios ir estetiškos virtuvės zona: išmaniosios technologijos tarnauja funkcionalumui
Virtuvė yra ypatinga namų vieta, kur estetika turi būti funkcionali, buitiniai prietaisai ne tik harmoningai susijungtų su baldų fasadų koloritu, bet ir būtų ergonomiški. Šiais laikais būtina dar viena funkcija – buitinės technikos išmaniosios technologijos, lengvai pritaikomos gaminant maistą.
Temos: 6 Orkaitė Interjeras Indaplovė Projektas „Tautos interjeras“ Buitinė technika „Electrolux“, UAB Komentarai Laikas žengti į modernios virtuvės zoną: susipažinkite su garinėmis orkaitėmis, gaminančiomis vieno laipsnio tikslumu, į šefo lygmenį kilstelėjančiomis vakuumavimo technologijomis, „Wi-Fi“ pranešimus siunčiančiomis indaplovėmis.
Net labiausiai įgudę virtuvės entuziastai pripažįsta, kad kartais tenka susitaikyti su nesėkmėmis – išsausėjusiu mėsos kepsniu ar neiškilusiu pyragu. Tačiau koją pakiša ne kulinariniai įgūdžiai, o orkaitė, kuri ne visada pajėgia įgyvendinti gurmaniškus sumanymus. Jei kada tyliai pasvajojote apie naują orkaitę, kuri tobulai gamintų be jokių pastangų – laikas šiems norams išsipildyti ir įsigyti garinę orkaitę.
„Garinių orkaičių įprastines funkcijas papildo galimybė gaminti garuose – tai pagerina maisto skonį ir tekstūrą. Su garais paruošti puikius patiekalus yra paprasta: mėsa yra minkštesnė, o kepiniai geriau iškyla“, – sako Ignas Bernotas, UAB „Electrolux“ mokymų vadovas ir paaiškina, kad yra keturių tipų garinės orkaitės.
Pyragams, duonai, mėsai: traški plutelė, sultingas ir purus vidus
Pirmo tipo garinė orkaitė „PlusSteam“ garą sugeneruoja tik kepimo pradžioje. Pasak I.Bernoto, ši funkcija veikia taip: į orkaitės apačią įpilame vandens, aktyvuojame „PlusSteam“ funkciją, įsijungia papildomas kaitinimo elementas, kaitinantis vandenį. Išsiskyrus garams toliau kepimas vyksta įprastu būdu. Šios orkaitės daugiausia naudojamos konditerijos ir duonos gaminiams kepti. Sugeneruoti garai padeda greičiau iškilti mielinei tešlai, kepiniams suteikia purumo ir minkštumo, geresnės tekstūros ir išskirtinio skonio.“
Antro tipo dalinio garo orkaitės generuoja 25 proc. garų, kepama įprastiniu konvekciniu režimu, garai gaminami visą gaminimo laiką. Pasak Igno, tokiose orkaitėse galima gaminti mėsos gaminius, pavyzdžiui, kepama višta įgauna aukso spalvos traškią plutelę, o vidus išlieka sultingas ir minkštas: „Vanduo pilamas į specialų stalčiuką prie orkaitės valdymo panelės. Orkaitė automatiškai informuoja, kada vandens talpa prisipildė.“
Ne tik kepti, troškinti, bet ir virti garuose
Trečio tipo pilno garo orkaitė „SteamBoost“, generuoja 100 proc. garų, juose galima ne tik kepti, troškinti, bet ir virti. „Tokioje orkaitėje puikiai pagaminsite žuvies patiekalus, garnyrus, galėsite išvirti bulves, ryžius, ar net pagaminti Benedikto kiaušinius“, – sako mokymų vadovas. „SteamBoost“ garinė orkaitė pasitarnaus ir verdant Velykų kiaušinius. Jei ruošite vaišes didelei šeimai ir virsite keliasdešimt kiaušinių vienu metu – reikės labai didelio puodo, dalis jų gali ir suskilti. „O garinėje orkaitėje tai padarysite lengvai ir paprastai – ant grotelių tilptų ir 50 kiaušinių, kuriuos išvirsite vienu metu“, – sako I.Bernotas.
Tapsite virtuvės šefais
Ketvirto tipo pilno garo orkaitė „SteamPro“ suteiks galimybę tapti tikrais virtuvės virtuozais. Šios orkaitės turi papildomą „Sous Vide“ funkciją, leidžiančią gaminti itin tikslioje temperatūroje – reguliuoti galima vieno laipsnio tikslumo. „Ką tai reiškia praktiškai – tą patį kiaušinį galima išvirti skirtingos konsistencijos – 67 laipsnių temperatūroje trynys bus kietesnis, 65 laipsnių – minkštesnis“, – paaiškinta mokymų vadovas.
Gaminti itin tikslioje temperatūroje galima dėl papildomo drėgmės daviklio, kuris palaiko tikslią ir pastovią temperatūrą. „Sous Vide“ gaminimo būdas atėjo iš prancūzų profesionalios virtuvės, o „Electrolux“ integravo šią funkciją į garinę orkaitę įprastiniam naudojimui namuose.
Vakuumavimo stalčiai – ypatingas skonis ir tekstūra
Gamindami su orkaite „SteamPro“ išbandykite dar vieną būdą vakuume, leidžiantį sukurti nuostabius patiekalus. „Sudėkite patiekalo ingredientus ir prieskonius į gaminimo maišelį ir užsandarinkite vakuumavimo aparatu. Tuomet dėkite į orkaitę ir kepkite garuose su „Sous Vide“ funkcija – išgausite ypatingą skonį ir tekstūrą, išsaugosite visas maistines medžiagas. Toks gaminimo būdas puikiai tinka gaminti anties krūtinėlę ar jautienos didkepsnį“, – pasakoja I.Bernotas.
Šiam gaminimo būdui reikalingi vakuumavimo maišeliai ir aparatas, ištraukiantis deguonį. Šį darbą palengvina vakuumavimo stalčiai. Pasak Igno, vakuumavimo stalčiuje galima į maišelius užsandarinti ne tik patiekalus, skirtus gaminti „Sous Vide“ būdu, bet ir paruošti vaisių, uogų, daržovių atsargas – vakuumuotos ir užšaldytos vasaros gėrybės geriau išsaugo vitaminus ir vertingas savybes.
Pamirškite šveitimą – išvalys garai
Tikriausiai niekas nemėgsta valyti orkaičių – tai daug laiko ir pastangų reikalaujantis darbas. Garinės orkaitės, su kuriomis lengva ne tik gaminti, bet ir jas valyti, išvaduos nuo šios buitinės rutinos. Pasak Igno, yra du būdai: trumpas valymas garais, kurį galima naudoti po kiekvieno orkaitės naudojimo ir intensyvesnis, rekomenduojamas naudoti kartu su cheminėmis valymo priemonėmis.
„Jei nešvarumai įsisenėjo, patartina išpurkšti orkaitę valymo priemone prieš įjungiant garus. Mūsų rekomenduojami preparatai yra draugiški aplinkai, be agresyvių cheminių medžiagų. Naudodami nesaugias valymo priemones galite pažeisti orkaičių emalį, tos vietos gali pradėti rūdyti“, – perspėja mokymų vadovas.
Kai kurios dalinio garo orkaitės turi pirolizės valymo funkciją, kurios metu orkaitės sienelės įkaista iki 500 laipsnių temperatūros, paverčiant nešvarumus pelenais, kuriuos jums beliks tik nuvalyti šluoste. „Electrolux“ technologijos palengvina priežiūros darbus, kad galėtumėte maksimaliais sutelkti dėmesį į gaminimo procesą.
Skaitykite daugiau: https://www.15min.lt/gyvenimas/naujiena/namai/modernios-ir-estetiskos-virtuves-zona-ismaniosios-technologijos-tarnauja-funkcionalumui-1034-2012104?copied