Namai be virtuvės kvapų, nors gartraukio nematyti: laisvę suteikiantys modernūs sprendimai
Šiuolaikiniai interjero sprendimai leidžia stilistiškai sujungti virtuvę su valgomuoju ir svetaine, tačiau maisto ruošimo zona turi vieną „išdaviką“ – gartraukį, kuris iš tolo signalizuoja, kad čia daug garų ir kvapų. Net pats talentingiausias dizaineris negalėjo išgvildenti funkcionalumo ir estetinės vizualizacijos rebuso, tačiau dabar sprendimas yra: pažangi, naujos kartos kaitlentė su integruotu gartraukiu leidžia mėgautis virtuvės išplanavimo laisve ir priimti kūrybinės stilistikos nevaržančius sprendimus.
Virtuvės išplanavimo pradinis taškas yra kaitlentė, nes tradiciškai virš jos kabinamas gartraukis turi turėti prijungimo prie ventiliacijos galimybes, nebent garų rinktuvas turi recirkuliacinį rėžimą. O jeigu norite kaitlentę sumontuoti prie lango? O jeigu aukštos lubos? O jeigu atsisakote viršutinių spintelių, nes vietoj jų kabinsite paveikslą, kad virtuvė labiau primintų svetainę, o ne buitinę zoną? Ką ir bekalbėti apie virtuvės salą – ar gražiai atrodys viduryje kambario „pakibęs“ gartraukis, neskaičiuojant jo įrengimo kaštų? „Gartraukis neprivalo būti virš kaitlentės. Yra kitas sprendimas – kaitlentė su integruotu gartraukiu, kurią įrenkite kur tik norite. Džiaukitės didesne laisve virtuvėje, galite suprojektuoti maisto ruošimo zonas pagal savo norus, be jokių suvaržymų“, – sako Ignas Bernotas, „Electrolux“ mokymų vadovas.
Patobulintos kombinuotos kaitlentės
Praeitų metų pabaigoje rinkoje pasirodė naujos „Electrolux“ 800 serijos kombinuotos kaitlentės su garų rinktuvu. Pasak I.Bernoto, palyginus su ankstesnėmis serijomis, naujos kombinuotos kaitlentės užtikrina efektyvesnį garų surinkimą dėl geresnės integruoto gartraukio pozicijos: „Gartraukio anga kaitlentėje yra vertikalios formos ir integruota per didžiąją jos dalį – anksčiau gartraukis buvo įmontuotas kaitlentės priekinėje dalyje. Vertikalus gartraukio dizainas užtikrina puikų garų surinkimą, nesvarbu, ant kokios kaitvietės maistas gaminamas.“
Ką ir kalbėti apie stilingą, vientisą, prabangų dizainą. Ne tik puošnus interjero akcentas, bet tuo pačiu pilnai funkcionalus, patenkinantis net ir reikliausią poreikį. Taip pat naujos serijos kombinuotą kaitlentę paprasčiau sumontuoti – net 65 proc. mažiau instaliavimo žingsnių palyginus su ankstesniais modeliais.
„Reikia pabrėžti ir tai, kad keliais decibelais sumažėjo garso lygis gartraukiui dirbant maksimaliu rėžimu“, – sako mokymų vadovas. Naujovė ir tai, kad tam tikrose 800 serijos modeliuose atsirado galimybė sujungti valdymą su išmaniuoju įrenginiu ir valdyti tam tikras programas. Taip pat į telefoną gaunami pranešimai, kada ir kaip prižiūrėti bei valyti filtrus.
Dvi pajungimo galimybės išvaduoja nuo rūpesčių
Nuo šiol planuodami virtuvę, galime neriboti savo pasirinkimo, kur norime montuoti kaitlentę. Pastaruoju metu ypač išpopuliarėjo virtuvės salos, kurioje patogu įrengti ir kriauklę, ir kaitlentę. Sukiotis aplinkui, ruošti maistą kartu tokioje saloje smagu visai šeimai ar draugų būriui. Tačiau norint įgyvendinti savo svajonę ne retai daugelis „atsimušdavo“ į technines galimybes. Kaip pajungti gartraukį? Viena vertus, stilingas, ne prie sienos montuojamas gartraukis yra brangus, kita vertus papildomai reikia investuoti į pakabinamas lubas, kurios paslėptų ventiliacijos vamzdžius. Daugiau jokių galvos skausmų – kaitlentė su integruotu gartraukiu išvaduoja nuo šių rūpesčių.
I.Bernotas pasakoja, kad naujos serijos kombinuotos kaitlentės turi dvi pajungimo galimybes: išvesti oro srautą į ventiliacijos vamzdžius naudojant papildomai užsakomus vamzdžių priedus arba naudoti recirkuliacinį rėžimą – komplektacijoje yra „du viename“ aktyvios anglies filtrai, kurie sugeria kvapus ir filtras skirtas surinkti riebalus. „Gartraukiui dirbant recirkuliaciniu rėžimu, nereikia vamzdžių, sujungtų su ventiliacija – oras išfiltruojamas ir grąžinamas išvalytas atgal į patalpą, be kvapų ir be riebalų.“
Filtrus lengva prižiūrėti
Mokymų vadovas akcentuoja, kad prijungtas prie ventiliacijos gartraukis yra efektyvesnis, tačiau jiems nenusileidžia ir savo funkciją puikiai atlieka recirkuliaciniu rėžimu dirbantis gartraukis su „du viename“ anglies ir riebalų filtru.
Šie filtrai pasižymi ilgu naudojimu, nėra vienkartiniai, vieno komplekto užtenka 2–3 metams. Jų priežiūra paprasta, dažniausiai valomi kas tris mėnesius: riebalus lengvai nuplausite po tekančiu šiltu vandeniu arba indaplovėje.
Neliks riebalų ar miltų dėmių
Kombinuotos kaitlentės turi pažangias valdymo funkcijas. I.Bernotas rodo, kad kiekviena kaitlentės vieta turi savo atskirą valdiklį ir laikmatį, o gartraukis valdomas ir intensyvumas reguliuojamas atskiru valdikliu. Tai labai patogu, kai nereikia valdiklių liesti šlapiais, riebaluotais ar miltuotais pirštais.
„Gartraukis turi automatinę funkciją „Hob2Hood“, kuri reguliuoja garų ištraukimo intensyvumą pagal maisto gaminimą. Jei įjungta viena kaitvietė, garų surinktuvas gali dirbti minimaliu rėžimu, jei gaminame daugiau – intensyviau pradeda garus traukti ir gartraukis“, – sako „Electrolux“ mokymų vadovas.
Skaitykite daugiau